En ting er at lave en plantegning, der passer til din familie lige nu. Men hvad med om 10 år? Eller om 20? Der kan ske mange ting, som ændrer behovene. Overvejer I familieforøgelse, så der bliver brug for et børneværelse tæt på soveværelset? Og er der tænkt over plads til alles privatliv når børnene bliver store? Løsningen kan være at indtænke muligheder for at kunne ændre rummenes funktion hen ad vejen, så kontor og børneværelse bytter plads. Om ikke andet skal der være værelser nok og overvej også om huset vil kunne sælges engang i fremtiden.
En god idé kan være at starte med at få placeret terrasser der hvor solen er, og derefter de rum hvorfra, der skal være udgang til disse. På den måde får du mest ud af dagslyset og sommerdagene. Du vil formodentligt foretrække at have mindst sol i soveværelse og køkken, så der ikke bliver for varmt. Derfor skal verdenshjørner og skiftende årstider også med i planlægningen.
Mange nybyggede huse har ikke nødvendigvis en hoveddør og en bagdør, som er helt normalt ved ældre huse. I stedet er der flere terrassedøre og en praktisk indgang direkte fra garagen eller carporten med god garderobeplads til jakker, fodtøj og tasker. Saml inspiration fra andre plantegninger og tag det til dig, som passer til din familie og jeres byggegrund.
Plantegningen skal indgå når du søger byggetilladelse, så det er en god idé at få en arkitekt til at rentegne og rette den, så den opfylder de forskellige lovkrav. I alle beboelsesrum skal der være enten et vindue eller en dør, som kan fungere som flugtvej. Der er også regler for hvor store vinduerne skal være i forhold til rummenes størrelse, og alt skal tegnes ind i korrekt størrelsesforhold.
De elektriske installationer bør indtænkes fra starten, så lovgivningen herom kan overholdes, når kravet kommer senere. Stikkontakterne behøver i princippet ikke være tegnet ind, når byggetilladelsen afleveres, men det kan være fornuftigt at få arkitekten til at hjælpe med det samme, så de også bliver placeret hensigtsmæssigt.