Bæredygtigt byggeri betaler sig

Bæredygtige materialer

Hvis du vil bygge en bæredygtig bolig, skal du vælge de materialer, der tager mest hensyn til miljøet, både under fremstilling, transport, anvendelse, vedligeholdelse og genbrug. Et godt fokus er, så vidt muligt at bruge genbrugsmaterialer og er det ikke muligt, så brug materialer, der kan genbruges eller bortskaffes med miljøet for øje.

En af fordelene ved at vælge bæredygtige byggematerialer, er at de holder længere og kræver mindre vedligehold. En anden er, at de er mere allergivenlige og en tredje at din bolig vil være mere attraktiv hvis du på et tidspunkt skal sælge.

 

Vedvarende energi

Hvis du tænker miljøvenligt fra starten af, har du alle muligheder for at spare penge på længere sigt.  Det er muligvis lidt dyrere at bygge bæredygtigt, men indtænker du høj isoleringsgrad samt materialer, der opsamler og holder på varmen, har du allerede et godt grundlag for en lav varmeregning.

Gør du også dig selv den tjeneste at etablere vedvarende energikilder i forbindelse med dit byggeprojekt, vil du have sikret dig selv besparelser på den lange bane. Det kunne for eksempel være renovering af taget så der er plads til fx solceller eller solfangere. Det kunne også være fx. varmepumpe eller jordvarmeanlæg.

 

Genbrugsmaterialer og alternativer

Der findes faktisk flere gode alternativer til de traditionelt mest brugte byggematerialer. Knuste muslingeskaller kan med fordel bruges i stedet for rockwool. Isoleringsværdien er høj, de er vandfaste og vandafledende. Og så skyller de i øvrigt bare op af havet og ender som spildmateriale hvis ikke de bliver brugt.

Trægulve er flotte og meget brugt, men faktisk er træ slet ikke så miljøvenligt som man skulle tro. Her kan du vælge at bruge bambus i stedet. Det er meget hårdført og da det vokser enormt hurtigt, driver man ikke rovdrift på naturens ressourcer som ved brug af træ. Hvis du alligevel vælger træ, så vær opmærksom på om det er FSC-certificeret, så er du sikret, at det stammer fra et bæredygtigt skovbrug.

Genbrugsbyg betyder markant mindre belastning af miljøet, og er noget du især kan overveje til både gulve, vægge og facade. Træsorter som for eksempel tuja og lærk er selvimprægnerende, men må dog ikke bruges indendørs, da de kan være allergifremkaldende.

Du kan også sagtens finde maling uden alt for mange kemikalier, så der er masser af bæredygtige alternative byggematerialer, du kan vælge, uden at behøve gå på kompromis med kvalitet og pris.

De fleste byggefirmaer tænker allerede i miljøvenlige baner, så tag en snak med dem om, hvad de tilbyder.